ledereen kent ze wel, de cantharel, de vliegen-zwam en het eekhoorntjesbrood. Minder bekend is, dat het Ectomycorrhizapaddestoelen zijn; vruchtlichamen van schimmels die in symbiose leven met vooral bomen en andere overblijvende houtige gewassen. Bomen hebben vaak belangrijke
voordelen van deze symbiose. Voordelen die mogelijk ook in stadsbeplanting te benutten zijn.
Symbiose van planten met ectomycorrhizaschimmels bestaat al 50 miljoen jaar. In fossielen uit Canada werden worteltjes van een dennensoort gevonden met daarin overblijfselen van ectomycorrhiza-schimmels. De schimmeldraden van ectomycorrhiza schimmels groeien in en om de worteltopjes van boomwortels. Zulke worteltopjes heten ectomycorrhiza’s of gemycorrhizeerde worteltopjes. Binnen in de boomwortels groeien de hyphen tussen de wortelcellen en vormen daar het hartig net. Aan de buitenkant vormen de schimmeldraden een mantel die de groei van wortelharen onderdrukt.
BIOSYM-ECTO is een biologisch werkzame bodemhulpstof die door symbiosevorming de plant helpt om in de grond beschikbare voedingstoffen beter op te nemen, evenals om droogteperiodes beter te doorstaan en aanvallen door ziektekiemen beter af te weren door vorming van een korst om de wortels. De aantasting van de wortels door Phytophtora, Fusarium, Rhizoctonia of Pythium wordt verminderd. Door de hyphen (schimmeldraden) wordt het worteloppervlak tot wel 700 % vergroot. Ook geschikt voor nabehandeling van bomen en planten.
BIOSYM-ECTO gebruiken bij o.a.: Abies (Spar), Acacia, Allocasuarina, Betula (Berk), Carpinus,
Carya, Cedrus (Ceder), Fagus (Beuk), Juniperus (Jeneverbes), Larix, Nothofagus, Ostrya
(Hopbeuk), Picea, Pinus (Den), Pseudotsuga (Douglasspar), Pseudolarix, Quercus (Eik).